lifestyle smak miasta

Idziemy na targ! Kiedy kupować owoce i warzywa? Kalendarz sezonowości

23 kwietnia 2018
kalendarz sezonowości

Targowiska są nieodłącznym elementem każdego miasta. Mało tego! Nawet żadna dzielnica nie obędzie się bez hali lub targowiska, w których niezliczone ilości osób przewijają się w poszukiwaniu najlepszych owoców, warzyw i innych świeżych produktów. Ale.. no właśnie? Kiedy są najlepsze? Żyjemy w czasach, kiedy wszystko mamy dostępne przez cały rok. Nawet na targu możemy spotkać owoce lub warzywa, które nie powinny o tej porze roku się tam pojawiać. Nie jest niczym odkrywczym, gdy stwierdzę, że żeby żyć w mieście zdrowo trzeba robić to z głową. W dzisiejszym wpisie pomogę Wam rozeznać się, jak żyć w mieście chociaż odrobinę zdrowiej i kupować owoce i warzywa właśnie wtedy, kiedy są najlepsze. Na końcu znajdziecie kalendarz sezonowości, który możecie sobie wydrukować jako ściągę ; )

Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa?

Po pierwsze ze względów zdrowotnych: owoce i warzywa mogą być już uprawiane praktycznie przez cały rok. W odpowiednich warunkach rzecz jasna, a te nie są warunkami naturalnymi. Taka uprawa wymaga więc stosowania pestycydów, sztucznych nawozów i innych chemicznych ulepszaczy, o których raczej wolelibyśmy nie wiedzieć.

Po drugie: wtedy są po prostu najsmaczniejsze! Żadna truskawka nie jest tak dobra, jak ta zjedzona w czerwcowym słońcu. Żadna pomarańcz nie jest tak soczysta, jak ta rozkrojona, gdy za oknem mroźna zima : )

Zatem… kiedy ten sezon?

Styczeń

owoce: ananas, awokado, banan, cytryna,

warzywa:  cebula dymka, pietruszka, rukola.

Luty

owoce: ananas, awokado, banan, cytryna,

warzywa: cebula dymka, pietruszka, rukola.

Marzec

owoce: ananas, awokado, banan,

warzywa: batat,  pietruszka.

Kwiecień

owoce: ananas, awokado, banan, rabarbar,

warzywa: batat, pietruszka.

Maj

owoce: agrest, ananas, awokado, banan, rabarbar,

warzywa: bakłażan, batat, ogórek, pietruszka.

Czerwiec

owoce: agrest, ananas, awokado, banan, czereśnie, jagody,morwa, rabarbar, truskawki, wiśnie,

warzywa: bakłażan, batat, bób, cebula, czosnek, kabaczek, kalarepa, kapusta, ogórek, papryka, pietruszka, rzodkiewka, seler (korzeń), ziemniaki.

Lipiec

owoce: agrest, ananas, arbuz, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, czereśnie, gruszka, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, morele, morwa, porzeczki, poziomki, wiśnie,

warzywa: bakłażan, batat, botwinka, bób. brokuły, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, fenkuł, jarmuż, kabaczek, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, rzepa, sałata, seler – korzeń, szczaw, szczypiorek, topinambur, ziemniaki.

Sierpień

owoce: agrest, ananas, arbuz, aronia, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, figa, gruszka, granat, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, melony, mirabelki, morele, morwa, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, żurawina,

warzywa: bakłażan, batat, botwinka, brokuły, brukselka, chrzan, cukinia, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, fenkuł, groszek, grzyby, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, ogórek, papryka, patison, pieczarki, pietruszka, pomidor, por, rzodkiew, rzepa, sałata, seler – korzeń, szczaw, szczypiorek, szparagi, szpinak, topinambur, ziemniaki.

Wrzesień

owoce: ananas, aronia, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, figa, gruszka, granat, jabłka, maliny, melony, mirabelki, nektarynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina,

warzywa: batat, brokuły, brukselka, chrzan, cukinia, cykoria, fenkuł, groszek, grzyby, kalafior, kalarepa, kapusta, karczochy, papryka, pieczarki, pietruszka, pomidor, por, rzodkiew, rzepa, sałata, szczypiorek, szparagi, szpinak, ziemniaki.

Październik

owoce: ananas, awokado, banan, cytryna, figa, granat, jabłka, jarzębina, nektarynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina,

warzywa: batat, brokuły, chrzan, cykoria, dynia, kalafior, kalarepa, kapusta, karczochy,  pietruszka, rukola, rzodkiew, sałata, seler – liście, ziemniaki.

Listopad

owoce: ananas, awokado, banan, cytryna, jarzębina, pigwa,

warzywa: brokuły, dynia, karczochy, pietruszka, rukola, seler – liście.

Grudzień

owoce: ananas, awokado, banan, cytryna,

warzywa: brokuły, pietruszka, rukola.

sezonowość warzyw i owoców

sezonowość warzyw i owoców

sezonowość warzyw i owoców

Na koniec pamiętajcie: nie dajcie się zwariować : ) Ten wpis nie ma służyć temu, że już nigdy nie pozwolicie sobie na pancake’i z borówkami zimą. Nie bądźcie jedzeniowymi terrorystami! Jeżeli macie na coś ochotę kupujcie, jedzcie i przede wszystkim cieszcie się jedzeniem. Pamiętajcie przy tym, by w sezonie nacieszyć się tym, co najsmaczniejsze i najzdrowsze (ach te truskawki, tak szybko odchodzą!). Wtedy każde wyjście na targ będzie dla Was przyjemniejsze : )

Kto już czeka na truskawki? : )

You Might Also Like